ÜYE GİRİŞİ / ÜYE KAYIT
ÜYE GİRİŞİ / ÜYE KAYIT

Gelenek Sanat ve Medeniyet

Sadettin Ökten

Yayınevi:Sufi Kitap
Baskı Yılı:2015
Alıntı Sayfası: 60-61
ISBN: 978-605-5215-82-8
Alıntı Yapan: paradoksal
Okunma Sayısı: 2162

Yahya Kemal, başlangıçta geleneğin dışından geldiği için geleneğin dışından sorular soruyordu. Bu sorularına gelenek ne cevap veriyor hususunda aceleci davranmadı, sabır ve sebat ile geleneğin sırrını çözmeye uğraştı. Sonunda gördü ki gelenek, her bir sorusuna onun beklemediği kadar zengin ve tatmin edici cevaplar vermektedir. Bu sebeple Yahya Kemal'in gelenekçiliği taklidî bir gelenekçilik değil tahkîkî bir gelenekçiliktir. Yine bu sebeple gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır, yani aslına uygun bir gelenekçiliktir. Geleneğin Anadolu toprağındaki büyük ruhu ne diyor kulak verelim:

"Her gün yeniden doğarız bizden kim usanası..."

Ve bir Allah dostunun beyanı:

"Evladım şuûnât-ı İlâhiyye bitmez, her an sayısızca halk olunur."

Gelenek, her güzel ve asil varlığın yaptığı gibi kendini saklar, derûnunu ve özünü hemen ele vermez. Önce onun dilinden anlamak lazımdır, sonra da onun ruh dünyasına girebilmek için ruhsat beklemek gerekir. Haklı olarak diyebilirsiniz ki: "Bu gelenek denen şey birtakım kitapların, yazmaların, şiirin, musikinin ve mimarinin mecmuu değil mi? Onların dilini anlayacak bilgileri edinirsem bu dünyayı çözebilirim"

Bu, zâhirî ve bilimsel bir yaklaşımdır. Siz geleneğin maddesini tanıyabilirsiniz, tıpkı oryantalistler gibi, ama manasının esrarına asla vâkıf olamazsınız. Nasıl ki bir insanın iç dünyasına o kimse perdeleri kaldırmadıkça vâkıf olunamıyorsa, gelenek dahi aynen böyledir. O bâtına talip olup sebat ve mahviyet ile beklemek lazımdır. Aksi halde geleneği akıl planında değerlendirmek gibi bir akıbete giriftar olur ve geleneğin hiç istemediği şeyleri onun adına ve bilmeden icra edersiniz. Mesela mahviyeti ve sükûneti ile ünlü yolun bir büyüğünü yâd etmek için, caddeye onun kocaman bir tasvirini asarsınız.

amazon.com.tr'deki Bunuokudunmu dükkanından satın almak için tıklayın.

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Esere İlişkin Diğer Alıntılar


Gelenek Sanat ve Medeniyet

Sadettin Ökten

Baskı Yılı: 2015
Alıntı Sayfası: 135
ISBN: 978-605-5215-82-8

Batı toplumunda muharref Hristiyanlık değerini yitirdiğinden beri onun yerini bilim alacaktır. Vahyin ürünü, aklın ürününe feda edilmiştir ve insanlara mutlak bir şeyler söylemek gereklidir, bu işi de bilim yapmaktadır. Bizdeki Batı takdirkârlarının ise bu tahlil ve tartışmalara girecek halleri yoktu. Onlar sabırsızlıkla şimendifere binmek istiy ...

Devamı Facebook Twitter Google+ Pinterest

Gelenek Sanat ve Medeniyet

Sadettin Ökten

Baskı Yılı: 2015
Alıntı Sayfası: 24
ISBN: 978-605-5215-82-8

Yahya Kemal şiirindeki bütün remizler, onun bir medeniyet tasavvuruna gönderme yaptığı simgelerdir. Bu medeniyet tasavvuru, bizim özgün ve şu anda eski diye adlandırabileceğimiz medeniyet tasavvurumuzdur. Ancak şurası unutulmamalıdır ki toplumumuz yeni bir medeniyet açılımına özne olabilecekse, bu açılım mutlaka bu eski ve özgün medeniyet tasavv ...

Devamı Facebook Twitter Google+ Pinterest