ÜYE GİRİŞİ / ÜYE KAYIT
ÜYE GİRİŞİ / ÜYE KAYIT

İbnü'l-Arabî Sözlüğü

Suad El-Hakîm (Çeviren: Ekrem Demirli)

Yayınevi:Kabalcı Yayınevi
Baskı Yılı:2005
Alıntı Sayfası:
ISBN: 975-8240-017-1
Alıntı Yapan: paradoksal
Okunma Sayısı: 1833
Post

"(...) Şu halde hayret ile kalan kimse, şaşırır; hayretin varlığı ile kalan ise doğru yolu bulmuş ve ermiştir. (FÜTÛHÂT, IV:42-43) (...) O halde burada dile getirilen hayret marifetten kaynaklanan bir hayrettir (Çünkü hayretin kendisiyle değil, varlığıyla bulunma durumudur)." (s.274)

"(...) Buna göre elde edilecek nihai şey ermek, fakat hayrete ermektir. İşte bu İbnü'l-Arabî'nin hidayeti hayret diye tanımlamasının anlamıdır." (s.275)

"Hidayet insanın hayrete ulaşmasıdır. Böylece şunu görür: İşin sonu hayret imiş. Hayret hareket ve tedirginlik demektir. Hareket hayattır. O halde ne sâkinlik, ne ölüm, ne varlık ve ne yokluk söz konusudur. (FUSÛS, 199:200) (s.276)

"NOTLAR:"dan:
"(...) Ayrıca Osman Yahya'nın İbnü'l-Arabî'deki hayret türleri hakkındaki değerlendirmesi için bkz. Mecelletü'l-Maşrık,s. 733. Söz konusu türler, cehalet hayreti ve marifet hayretidir. (s.276)

"İbnü'l-Arabî'de dalal kelimesi hayret ile eş anlamlıdır." (s.149)

"İlk bakışta hayretten anlaşılan şey, kendisinden bir dalaletin ortaya çıktığı kavramdır. Fakat İbnü'l-Arabî hayreti ilmin olmayışı değil, ilmin çokluğu anlamında tanımlamıştır. Buna göre ilmi artan kimse hayrete düşer. Bu nedenlehayret şöyle tanımlanmıştır: Hayret bilgi deryalarında boğulmaktır." (s.276)

"Sûfiler marifet hayretinin artmasını istemişlerdir. (...)" (s.276)

amazon.com.tr'deki Bunuokudunmu dükkanından satın almak için tıklayın.

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Esere İlişkin Diğer Alıntılar


İbnü'l-Arabî Sözlüğü

Suad El-Hakîm (Çeviren: Ekrem Demirli)

Baskı Yılı: 2005
Alıntı Sayfası: 273-276
ISBN: 975-8240-017-1

"Bir ayette hayret kelimesi hayran şeklinde yer almıştır. Şeytanların heves verip, yeryüzünde şaşkın[hayran] bıraktığı kimse. (6:71) Müfessir Kadı Beyzâvî bu ayetteki 'hayran' [şaşkın] kelimesini yoldan çıkmak diye yorumlar: (Hayran) yoldan sapmış ve hayrette kalmış kişi (Beyzâvî, Envarü't-Tenzil, I:141).

(...)
*Hayret eden ermiştir ...

Devamı Facebook Twitter Google+ Pinterest